WEER FIT WORDEN

VOOR DE TRANSPLANTATIE

Voor je transplantatie was fit blijven een grote uitdaging en soms ingewikkeld. Je had een orgaan- of stamceldonatie nodig dus je stond op de wachtlijst, wachtend op de “Gift of Life”. Sporten was hoogstens een droom.

Je leven is na je transplantatie veranderd, dankzij die orgaandonor of stamceldonor. En wat nu ?

NA DE TRANSPLANTATIE

Een transplantatie betekent een nieuwe kans, een nieuw leven.

Na je transplantatie is je lichaam vaak verzwakt maar heeft weer mogelijkheden om te herstellen, om weer fit te worden. Dat gaat (meestal) niet van de een op de andere dag. 

Iedere getransplanteerde gaat daarin zijn eigen weg vinden, maar de volgende vijf (of vier) stappen doorloopt bijna iedereen.

Stap 1: In het ziekenhuis

In het ziekenhuis proberen artsen, verpleging en fysiotherapie je zo snel mogelijk te mobiliseren en je goed op de medicijnen in te stellen zodat je weer naar huis kunt of naar een revalidatiecentrum.

Stap 2: Revalideren

Eenmaal uit het ziekenhuis ga je verder herstellen. Soms is dat in een speciaal revalidatieprogramma, soms bij een lokale fysiotherapeut en soms doe je het helemaal zelf.

In deze periode is het herstel van je spiermassa en coördinatie het belangrijkste doel. Hoe langer je in het ziekenhuis lag, hoe meer tijd dit kost.

Stap 3: Bewegen

Als je thuis komt is het belangrijk om weer conditie op te bouwen. Vaak kun je dat het beste doen door veel te wandelen.

Met elke wandeling die je maakt, word je fitter en krijg je meer vertrouwen in je lichaam. Ook je naasten zullen je langzaam meer (kunnen) loslaten omdat ook hun vertrouwen groeit.

Het is mogelijk om dit wandelen samen te doen met andere getransplanteerden. Bij een aantal transplantatiecentra kan dat via wandelgroepen van Walk en Talk.

Stap 4: Een sport vinden

TransFit biedt de mogelijkheid om te sporten na transplantatie. Hiervan hoor je via je arts, via Walk en Talk of op een andere manier, want sporten na een transplantatie helpt je om fit te worden en te blijven.

Het helpt ook om jouw leven met een donororgaan of stamcel te verbeteren en zelfs om dat leven te verlengen. 

Welke sport bij TransFit

Stap 5: Doorgaan met sporten

Door te sporten bij TransFit kun je behalve fit blijven ook nieuwe grenzen ontdekken of dromen realiseren.

Wij als getransplanteerden kunnen je uit eigen ervaring vertellen wat het sporten na de “Gift of Life” allemaal kan betekenen. 

"IK KAN EN WIL WEER PRESTEREN"

Stichting gegevens

Stichting Sport en Transplantatie

Adres: Neem contact op

KvK: 41194401

RSIN: 80207357

Deze website is mede mogelijk gemaakt door de Vriendenloterij

DutchFrisianEnglishGermanSpanishFrench
%d bloggers liken dit: